
Zeilkamp, ponykamp of toch programmeerkamp: het aanbod van zomerkampen voor kinderen is fors toegenomen, net als het aantal inschrijvingen. Waardoor stijgt de populariteit van deze kampen?
Zomerkampaanbieder Vinea ziet het aantal inschrijvingen dit jaar met bijna 30 procent stijgen. Het jaar daarvoor maakte de branche ook al een groei door. Vooral de zeil-, surf- en andere watersportkampen doen het erg goed, constateert Bianca Peters van Vinea. Ook kampen waarbij kinderen leren coderen, programmeren en 3D-printen zijn populair.
Op vakantie met het gezin en een extra zomerkamp
Het valt op dat de kampen vooral aan het begin en het einde van de zomervakantie veel geboekt worden, zegt Peters. Gedurende de rest van schoolvakantie gaan kinderen met hun ouders mee op vakantie.
“Ouders boeken liever een zomerkamp voor hun kind dan ze thuis op de bank met hun telefoon te laten hangen”
Froukje Hajer, Steunpunt KinderVakanties
Froukje Hajer van brancheorganisatie Steunpunt KinderVakanties
vermoedt dat de stijging van het aantal inschrijvingen het gevolg is van onder meer het gegeven dat ouders op zoek zijn naar een manier om kinderen op te vangen wanneer ze zelf weer aan het werk moeten. “Een zomerkamp vinden ze vaak een betere oplossing dan hun kind naar de BSO brengen, of ze de hele dag thuis op de bank op hun telefoon laten zitten”, zegt Hajer.
De meeste kinderen blijven tijdens een zomerkamp dan ook in Nederland, zegt Peters. “Maar dat komt ook doordat we veel kampen hebben voor kinderen vanaf zeven jaar. De groep dertien- tot achttienjarigen maakt meer reizen naar het buitenland.”

Meer geld te besteden
Daarnaast hebben Nederlanders meer te besteden en willen ze hun kind graag een unieke ervaring meegeven, zegt Hajer. Uit het ContinuVakantieOnderzoek 2018 van NBTC-NIPO blijkt dat Nederlanders vorig jaar 19,8 miljard euro aan vakanties besteedden. Het is als het ware een luxe extraatje voor kinderen.
In België is het al veel langer gebruikelijk dat kinderen op zomerkamp worden gestuurd, vertelt Peters. “In België wordt het zomerkamp erg gestimuleerd en gesubsidieerd vanuit de overheid. Ze kunnen daarom ook wat goedkoper aangeboden worden. In Nederland hebben we zulke regelingen eigenlijk niet. Maar het zomerkamp wordt wel steeds bekender.”
Bron: NU.NL