Je kind heeft zomervakantie, maar jij moet werken: ‘Voel je niet schuldig’

Alle basisschoolkinderen hebben zes weken zomervakantie. Fijn voor het kind, lastig voor ouders die nog even moeten doorwerken. Ouders die hun kind dan onderbrengen bij een buitenschoolse opvang of op zomerkamp sturen, hoeven zich niet schuldig te voelen. “Het is goed voor hun ontwikkeling.”

“Na een lange periode op school moeten kinderen echt even bijkomen, opladen en die schoolperiode verwerken. Dat gaat het beste als ze de dagelijkse routine doorbreken”, zegt psycholoog Anoek Drieman van praktijk Kind & Ouder Amsterdam. “Als in de vakantie elke ochtend alsnog de wekker gaat en het kind op een bepaalde tijd bij de buitenschoolse opvang moet zijn waar het altijd al komt, doorbreekt dat niet echt het ritme.”

Ze geeft ouders de tip om variatie te zoeken in de opvang. “Kinderkampen hoeven niet heel duur te zijn. Kinderen kunnen zo op een speelse manier een hobby ontwikkelen die ze leuk vinden. Denk aan een zeil- of surfkamp, een strandkamp of yoga- of muziekweken.”

Vriendje mee
Maar wat als je kind helemaal geen zin heeft om naar een buitenschoolse opvang of een kamp te gaan? “Een goede voorbereiding kan helpen, zeker voor kinderen die verlegen of wat gevoeliger zijn. Sommige kinderen willen van tevoren graag weten waar ze heengaan of vinden het fijn als er een vriendje of vriendinnetje meegaat. Een overnachting is niet altijd nodig”, zegt Drieman. “Er zijn ook kampen die alleen een dagprogramma hebben.”

Als je kind het spannend vindt om ergens een hele week naartoe te gaan, is het volgens Drieman belangrijk dat je kind jouw betrokkenheid voelt, door bijvoorbeeld even de tijd te nemen als je je kind wegbrengt. “Daar kun je vast wel afspraken over maken met je werk. Ben na afloop geïnteresseerd: wat hebben ze gedaan, welke leidsters zijn leuk? Als je kind enthousiast is, wil het de volgende keer weer.”

‘Niet schuldig voelen’
Volgens Froukje Hajer hoeven ouders zich helemaal niet schuldig te voelen als ze hun kind onderbrengen tijdens de zomerse weken. Helemaal niet als ze er samen ook op uit gaan. Hajer is adviseur jeugdbeleid en kinderrechten rond het thema ‘Kind, spel en ruimte’ en een van de oprichters van Steunpunt Kindervakanties. “Het is alleen maar hartstikke goed dat kinderen zich ook buiten school ontwikkelen.”

Volgens Hajer doen kinderen buiten school veel nieuwe ervaring op. “Hierbij is het wel belangrijk dat er geen cijfers aan verbonden zijn. Ik zou ook niet zo snel kiezen voor een buitenschoolse opvang in een schoolgebouw.”

‘Verveling is niet erg’
“Een zomerkamp vind ik een betere oplossing dan een kind weken naar een buitenschoolse opvang brengen of de hele dag thuis op de bank op hun telefoon laten zitten”, zegt Hajer. “Als een zomerkamp geen optie is, kan logeren bij neefjes en nichtjes ook. Of kijk eens naar vakantie-activiteiten vanuit het Kinderwerk, zoals huttenbouwweken.”

“Overleg vooral met de kinderen wat zij leuk vinden”, zegt Hajer. Meestal komen de ouders en de kinderen er samen wel uit. Daarnaast is de opvang vaak niet wekenlang nodig. Veel ouders kunnen op hun werk soepelere werktijden regelen of vinden een andere oplossing. En af en toe vervelen is ook helemaal niet erg. “Maar maakt een kind veel mee tijdens een vakantie, dan heeft het daarna op school veel te vertellen.”

Bron: RTL Nieuws