Programma VAKdag Kindervakanties

Programma VAKdag Kindervakanties
Zaterdag 8 februari 2020

De maatschappelijke betekenis van vakantiekampen

Een spannend, gezond, en veilig kamp bieden voor kinderen en jongeren van alle leeftijden…. dat is elk jaar de uitdaging voor vakantiekamp-organisaties! Iedereen die wel eens op kamp is mee geweest als deelnemer of als begeleider, weet hoe belangrijk vakantiekamp-ervaringen zijn: in een andere omgeving nieuwe vrienden maken, met veel plezier, avontuur, en met nieuwe uitdagingen. Het zijn essentiële ervaringen voor een gezonde ontwikkeling! Tijdens de VAKdag kijken we hoe we komend jaar nog meer kinderen en jongeren een fantastische vakantie kunnen laten beleven.

Kosten: €45 per persoon. Per participant kunnen 2 personen gratis meedoen. Bij opgave vóór 15 januari kan gratis een derde persoon meedoen. Niet-participanten krijgen bij opgave vóór 15 januari 50% korting. Stuur een bericht aan Mirjam@steunpuntkindervakanties.nl, Half januari ontvang je een bevestiging en nadere informatie

10.00 ontvangst en inschrijving
10.30 opening, door Jitske Heeg, voorzitter Steunpunt KinderVakanties, met o.a. de uitkomsten van het onderzoek in de branche en de uitreiking van de Keurmerken KinderVakanties 2020
11.00 De maatschappelijke betekenis van vakantiekampen, door Fedde Boersma, directeur Schouting NL

In 3 rondes gaan we in op de volgende thema’s: (volg de website voor het definitieve programma)
• Welke eisen stellen kinderen en hun ouders vandaag de dag aan een goed kamp? Hoe werkt het Keurmerk KinderVakanties? En wat is de meerwaarde ervan voor organisaties? Keurmerkhouders komen apart bijeen. Organisaties die het keurmerk willen gaan halen krijgen hulp om de juiste stappen te zetten!
• Welke eisen stellen vrijwilligers en hoe kun je jongeren actief betrekken bij je organisatie?
• Hoe kunnen we ook tijdens de vakantie bijdragen aan een gezonde en duurzame levensstijl, qua voeding en activiteiten?
• Wat betekent nieuwe regelgeving voor jouw organisatie? Waar liggen grenzen van de AVG en hoe kun je die goed hanteren?
• Hoe zorgen we in goed samenspel dat álle kinderen deel kunnen nemen? Wat is daar voor nodig? Hoe ga je om met pestgedrag, en hoe kun je kinderen weerbaarder maken?
• Raad en daad! Steeds weer sta je voor dilemma’s als begeleider en als organisatie. Waar liggen grenzen bij het werken met tieners, vanuit je pedagogische verantwoordelijkheid? Aan de hand van praktijkervaringen wisselen we ervaringen uit en verkennen we wat kan en mag.
• Ieder kind op kamp?! Ook kinderen met een handicap kunnen mee op kamp, hoe kan dat, hoe stimuleer je dat? Partners van het SamenSpeelAkkoord denken met je mee!
• Ga bewust op kamp! Wat te doen in extreme situaties zoals hitte en voedselvergiftiging? Wat calculeer je in, welke protocollen heb je klaar…. Uitwisseling van ervaringen, en kijken wat nodig is / werkt / nog moet

16.30 Afsluitende netwerkborrel

De VAKdag 2020 vindt weer plaats bij de Paasheuvelgroep in Vierhouten.

Wij danken hen voor deze samenwerking!