Scenario’s zomerkampen 2020

Er is veel onzekerheid bij organisaties over het doorgaan van de vakantiekampen komende zomer door het corona-virus. Organisaties doen er alles aan om de kampen dit jaar door te laten gaan. maar het kan zijn dat zij toch moeten besluiten de kampen te cancelen.

Wanneer mogen kinderen weer samenkomen? Wanneer gaan de scholen en de kinderopvang weer open? Hoe verloopt de besmettelijkheid via kinderen en hoe lang moeten we 1,5 meter afstand houden? Dat is in een kamp nooit realiseerbaar. De kans is daarom erg groot dat zomerkampen niet door kunnen gaan.

Met een aantal organisaties is contact geweest. De lijn is nu: we wachten de persconferenties van 21 en 28 april af. Daarna kijken we dat de maatregelen moeten zijn t.a.v. de vakantiekampen komende zomer. Het blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de organisaties zelf, hoe om te gaan met de gevolgen van deze crisis.

Het is belangrijk om te laten weten aan (toekomstige) aanmeldingen dat – gezien de corona-crisis – het onzeker is of de kampen komende zomer doorgang kunnen vinden. Vermeld dit ook op je website. Duidelijkheid, ook over onzekerheid, staat voorop.

Maak vast een overzicht voor het scenario dat de kampen niet door kunnen gaan, en welke acties je daarop moet gaan ondernemen. En bedenk tegelijk of er maatregelen te nemen zijn waarmee je – afhankelijk van de richtlijnen van de RIVM en het overheidsbeleid – wel kampen (gedeeltelijk) door kan laten gaan. Iedereen wil natuurlijk graag, dat juist in deze periode alle kinderen ook een fijne vakantie hebben! Maar we moeten de realiteit onder ogen blijven zien.

Het bestuur