Versoepelingen regelgeving rond Corona

De protocollen voor kamp- en vakantiedagactiviteiten op https://www.wegaanopzomerkamp.nl/ zijn aangepast naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte op woensdag 24 juni 2020. De versoepelde maatregelen per 1 juli geven meer ruimte voor activiteiten en zomerkampen.

Waarom wordt het protocol aangepast?
De overheid blijft met haar maatregelen in beweging op basis van de coronacijfers van het RIVM en hierin volgen wij de ontwikkelingen. We streven naar gezamenlijke afspraken waarmee iedereen veilig op kamp/naar dagactiviteiten zou kunnen. De versoepelingen door de overheid van 24 juni geven de ruimte om óók de kamp-/dagactiviteitprotocollen en de factsheet aan te passen en nog steeds veilig op kamp te kunnen en activiteiten te organiseren. Let wel, indien de overheid besluit de maatregelen deze zomer weer aan te scherpen zullen deze documenten opnieuw aangepast worden. Wees hierop bedacht tijdens het zomerkamp/de dagactiviteit.

De Kampbubbel blijft gehandhaafd.  
Met de versoepelingen van de maatregelen rond het coronavirus kan en mag weer veel in Nederland. De versoepelingen zijn verwerkt in de protocollen, maar tegelijkertijd blijft de Kampbubbel bestaan. Afstand houden en het naleven van de hygiëneregels blijft cruciaal. Tijdens een kamp zit een grote, diverse, groep kinderen en begeleiders meerdere dagen en nachten dicht op elkaar. Bij slapen in gezamenlijke ruimtes zijn er nadrukkelijk meer risico’s. Ook de hygiënische omstandigheden, ventilatie (bij binnenruimtes) en vermoeidheid zijn niet zoals thuis of op school: daar gaat het om kortdurend contact en kortdurend samenzijn. Het voorkomen van besmettingen is dus essentieel. Met de Kampbubbels, waarbinnen nu meer vrijheid is door de versoepelingen, is het verantwoord zo lang relatief dicht op elkaar te zitten. Dat is ook waar experts en overheid groen licht op hebben gegeven.

Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige versie?   
Let op: er zijn in alle documenten op verschillende thema’s aanpassingen doorgevoerd. Bekijk een overzicht van de wijzigingen op pagina 3 en 4 van de protocollen, en het factsheet voor alle aanpassingen. Hieronder de 3 belangrijkste thema’s op basis van de vragen die we de afgelopen tijd hebben gekregen. 

Afstand houden
De overheid heeft met de versoepeling gekozen voor het loslaten van de afstandsregels tot 18 jaar. Zij houden hierbij de ‘alcohol’-grens aan, zodat dit het meest duidelijk is voor jongeren. Jongeren tot en met 18 jaar mogen zeker op kamp/deelnemen aan dagactiviteiten, maar voor het houden van afstand geldt dat iedereen vanaf 18 jaar dus de 1,5 meter in acht dient te nemen. Bij sport-, spel- en bewegen (dus kortdurend contact) hoeft geen afstand gehouden te worden, ook niet voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. Dat betekent dat begeleiding ook mee kan doen. Deze afstandsbeperking van begeleiders geldt dus voor de inactieve momenten buiten het spelprogramma op het kamp zoals bij het eten, zitten bij het kampvuur chillen, en slapen.

Overnachten
(Bege)leiding: Indien er een grote slaapzaal / tent is waarbij optimaal geventileerd kan worden, kunnen meerdere begeleiders binnen slapen. Houd dan zoveel mogelijk afstand tussen de bedden, in ieder geval (veel) meer dan 1,5 meter. Twijfel? Slaap individueel!

Jonderen tot 18 jaar kunnen in een groep slapen, maar houd rekening met de volgende zaken:
Zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie van de slaapruimte (zowel bij tenten als groepsaccommodaties).
Zorg voor enige afstand tussen de bedden. Waarborg deze afstand, bijvoorbeeld door: Tassen tussen de bedden te plaatsen en/of steeds een plaats vrij te houden tussen de bedden, In kleinere groepen te slapen verspreid over meerdere kamers of tenten, In individuele tenten te laten slapen.
Stapelbedden zijn toegestaan mits aan bovengenoemde voorwaarden kan worden voldaan, zoals voldoende natuurlijke ventilatie.

Vervoer
Kinderen t/m 12 jaar: Geen maximum aantal kinderen in een auto, hiervoor geldt dat je net zoveel kinderen mag vervoeren als er zitplaatsen (gordels) zijn in de auto. Mondkapjes dragen bij gezamenlijk vervoer is in deze leeftijdsgroep niet nodig.

Tieners en jongeren  van 13 tot 18 jaar: Geen maximum aantal personen per auto (het aantal plaatsen/gordels is bepalend). Reizen met een mondkapje wordt geadviseerd als deelnemers uit verschillende huishoudens komen.

Vermijd drukte in het openbaar vervoer om contacten buiten de Kampbubbel te voorkomen. Overweeg voor oudere deelnemers of het reizen per fiets naar het kampterrein een goede en veilige optie is. Ga je fietsen? Reis dan ook enkel in (een subgroep van) de Kampbubbel.

Begeleiding en andere betrokkenen, kunnen carpoolen. Reizen met het openbaar vervoer kan, maar vermijd drukte en volg de regels in het OV. 

Indien er gebruik gemaakt wordt van gezamenlijk vervoer zoals personenbusjes en touringcars, houd dan rekening met de hygiënemaatregelen die gelden in voor dit vervoerstype en maak duidelijke afspraken met het busbedrijf.  Vervoer vindt uitsluitend plaats met de eigen Kampbubbel.

Ga naar https://www.wegaanopzomerkamp.nl/ voor de aangepaste protocollen voor kamp- en vakantiedagactiviteiten.

Waar kan ik terecht met mijn vragen over deze aanpassingen?
Lees de veelgestelde vragen op de website. Staat je vraag er niet bij? dan kan je deze stellen via het algemene mailadres.

We wensen iedereen een goede zomer toe, en succes met alle werkzaamheden rond de dagactiviteiten en vakantiekampen!