Op zaterdag 1 februari a.s. organiseert het Steunpunt Kindervakanties wederom haar landelijke bijeenkomst, voor alle participanten en geïnteresseerden.

Tijdens deze dag zal onder meer Lucas Meijs aan het woord zijn, worden de voorlopige uitslag met jullie gedeeld van de enquête en wordt het Keurmerk KinderVakanties uitgereikt.

De dag vindt plaats op de Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder, nabij Utrecht. Opgeven kan via info@steunpuntkindervakanties.nl. Voor participanten van het steunpunt is de dag gratis (tot maximaal twee personen), voor niet-participanten kost de dag 25 euro per persoon.

Het programma ziet er als volgt uit:

11.00 start programma
11.05 welkom door voorzitter
11.15 lezing Lucas Meijs
12.15 resultaten onderzoek & jaarcijfers
12.30 lunch
13.30 workshop
15.30 vragen / raad & daad
16.00 netwerkborrel

Reserveer alvast 1 februari in je agenda!

Met betrekking tot de workshops willen we er 3 aanbieden, afhankelijk wat de participanten graag willen volgen. De volgende workshop-ideeën zijn er nu:

– worst-case scenario’s, risico-inventarisatie en – evalutaties
(doelgroep: besturen, beroepskrachten)
Alle participanten van het Steunpunt KinderVakanties steken veel tijd in goede voorbereiding en opleiden van vrijwilligers. Toch kan er altijd iets gebeuren, iets waar je bij de voorbereiding geen rekening mee hebt gehouden. Of het is net een graadje erger dan verwacht. Tijdens deze sessie willen we het hebben over het omgaan met ‘rampen’, zoals grote ongelukken, ongewenste intimiteiten en alle rompslomp die er tijdens en na bij komt kijken. Denk hierbij aan rampenplannen, contact met de pers, etc. Tijdens deze workshop is ook specifieke aandacht voor RI&E’s bij activiteiten.

– het creëren van een gezonde sfeer in je team
Op kamp gaan doe je samen. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers ga je de uitdaging aan om er een te gekke week van te maken. Toch lijkt het soms of een nieuw team al jaren samen draait, en lijkt een oud team wel een explosief mengsel. In deze workshops tips en trucs hoe je als team een goede sfeer kan neerzetten, en daarmee alles aankan wat er tijdens kamp op je pad komt.

– pesten en wat je er aan kan doen
Plagen is gelijkwaardig, niet altijd prettig, maar de geplaagde is in staat het volgende moment terug te plagen. Pesten is ongelijkwaardig, de gepeste hoort er niet meer bij en pesten vernietigt de sfeer voor de dader, het slachtoffer, de groep en de leiding. Hoe pak je pestgedrag tijdens een zomerkamp aan?