Hier weer een update van het Steunpunt KinderVakanties. Ditmaal een korte terugblik op de participantendag in februari, meer info over het Keurmerk en de wijzigingen in de procedure, een kennismaking met de twee nieuwe bestuursleden en info over de studiedag op 27 mei a.s.

Nieuwe keurmerkhouder en de Participantendag
Tijdens de participantendag op 7 februari j.l. kwamen 40 deelnemers vanuit de Participanten bijeen om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen. Wederom waren we welkom op één van de groepsverblijven van de Paasheuvelgroep.

Marjolein de Jong vertelde inspirerend over de trends en leefstijl van “generatie x”. Afhankelijk van de generatie en de tijd waarin je opgroeit, pak je dingen aan en ga je met (maatschappelijke) vraagstukken om. Dit werkt ook door in het kampwerk!

Tweehek ontving uit handen van de nieuwe voorzitter, Jitske Heeg, het Keurmerk Kindervakanties. Nogmaals gefeliciteerd!

De bijeenkomst werd wederom goed gewaardeerd met een 8,2. Reacties van deelnemers: “De presentatie over de trends onder jongeren was boeiend!”, “Ik vond het fijn te horen hoe andere kampen lopen en dingen aanpakken”, “Ik vond het interessant om de ontwikkelingen op jeugdvakantiegebied eens wat breder te kunnen volgen”, “Het was heel persoonlijk, waardoor ik het idee heb dat wat er aangedragen is, ook daadwerkelijk wordt opgepakt”.

Keurmerk 2016
Al twaalf organisaties zijn trotse bezitters van het Keurmerk KinderVakanties. Zij hechten, net als het Steunpunt, veel waarde aan de kwaliteit van kindervakanties en willen dat bezegeld hebben met het Keurmerk. De periode van het (opnieuw) aanvragen is weer gestart en daarmee vraagt het Steunpunt aan alle (nog) niet keurmerkhouders om het Keurmerk KinderVakanties te overwegen.

Wist je bijvoorbeeld…
– dat de keuringsprocedure gewijzigd is?
– dat zelfevaluatie centraal staat?
Рdat organisaties een cyclus van drie jaar aangaan, waarbij een audit ̩̩n keer per cyclus wordt gepland?
– dat daarmee de kosten omlaag zijn gegaan?
– de criteria geactualiseerd zijn?

Meer informatie over het keurmerk kun je vinden op www.keurmerkkindervakanties.nl. Natuurlijk kun je ook altijd mailen naar info@steunpuntkindervakanties.nl.
Houd er rekening mee dat de aanvraag uiterlijk 1 juni ingediend moet zijn. Dit kan via het aanmeldformulier dat op de website van het Keurmerk te vinden is.

Kennismaking met Jitske en Peter
Voorstellen Jitske Heeg
Sinds 1 januari ben ik de nieuwe voorzitter van het Steunpunt. Ik ben jaren voorzitter geweest van Stichting VakantieKind (een van de keurmerkhouders) en wil met het voorzitterschap bij het Steunpunt de branche nog meer op de kaart zetten.
Ik ben 36 jaar oud en woont met mijn partner en drie kinderen in Leeuwarden. In het dagelijks leven ben ik fulltime directeur van een openbare basisschool en heb ik als vrijwilliger nog betrokkenheid met Stichting VakantieKind als lid van de Raad van Advies.
Voorstellen Peter Pareira
Per 1 januari ben ik de secretaris van het Steunpunt KinderVakanties. In mijn functie hoop ik steeds meer duidelijkheid te krijgen wie onze participanten zijn en welke kampen zij organiseren. Ik zet mij in om steeds meer het contact naar buiten te zijn en de vele vragen te beantwoorden van onze participanten. In het dagelijks leven ben ik ondernemer en zit in meerdere organisaties als bestuurslid waaronder Stichting Action Jeugdsport Kamp. Dit is een kamp voor kinderen met een beperking in de leeftijd van 12-17 jaar. Ben je participanten en zijn er vragen? Mail me dan gerust (peter@steunpuntkindervakanties.nl)

Van het bestuur
Het nieuwe bestuur is enthousiast begonnen aan seizoen 2016. Tijdens de participantendag hebben we kort onze plannen gepresenteerd. Zo zijn we bezig om de collectieve voordelen voor participanten en keurmerkhouders uit te breiden. We denken hierbij aan o.a. collectieve reisverzekering, deals met locaties en winkels, aanbod documenten, etc. Suggesties zijn meer dan welkom, mail die naar: info@steunpuntkindervakanties.nl.

We willen sterker als brancheorganisatie naar voren komen bij zowel de politiek als bij ouders. Daarvoor laten we o.a. een onderzoek doen naar het effect van kindervakanties, zorgen we voor branchecijfers, lanceren we bijna de digitale Gids KinderVakanties en gaan we de media opzoeken. Hiervoor hebben we grote behoefte aan een vijfde bestuurslid met kennis en vaardigheden op het gebied van PR en marketing. We zijn op dit moment in gesprek met iemand die in het bijhorende profiel lijkt te passen, hopelijk binnenkort meer!

Communicatie is ook een van de speerpunten. Zo worden de websites geactualiseerd en gaan we ons best doen om nog meer zichtbaar te zijn. Niet alleen extern!

Natuurlijk is het bevorderen van kwaliteit een groot speerpunt. We streven naar nog meer keurmerkhouders en willen met participantendagen de deskundigheid van besturen, directies en eigenaars van kindervakantieorganisaties bevorderen.

We staan open voor ideeën die passen bij onze speerpunten. Zeker van onze participanten! Mail gerust naar info@steunpuntkindervakanties.nl.

27 mei, studiedag kindervakanties! Geef je op!
Op 27 mei 2016 organiseert het Jeugdvakantieloket in samenwerking met het Steunpunt Kindervakanties een middag en avond voor alle organisaties die actief zijn op het gebied van vakantieactiviteiten en –kampen. Je kan deelnemen aan verschillende workshops en is er voldoende gelegenheid tot netwerken onder het genot van een gezamenlijke maaltijd en een drankje. Voor meer informatie: https://www.steunpuntkindervakanties.nl/1596-2/ of geef je op via info@steunpuntkindervakanties.nl.

Nieuws vanuit het NOV
Het Steunpunt KinderVakanties is aangesloten bij de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligers (zie www.nov.nl) Uit hun laatste nieuwsbrief nieuws over de stand van zaken rond de gratis VOG’s. Helaas is een aantal criteria gewijzigd t.o.v. de proefperiode, waardoor enkele aangesloten participanten nu geen tegemoetkoming in de kosten ontvangen. We zullen dit vanuit het Steunpunt bij het NOV aankaarten: zie ook https://nov.nl/nieuwsbrief