Tijdens de vakantiekampen is spelen en water het toppunt van plezier. Maar helaas niet helemaal zonder gevaar. In hun spel, in hun overmoed, maar ook stroming of onderkoeling zijn reële gevaren. Gelukkig zijn deze gevaren goed beheersbaar door middel van goed toezicht. Het is belangrijk vooraf goede afspraken maken rondom toezicht te maken.

• Maak deze afspraken ruim van te voren en niet bijvoorbeeld op het strand zelf!
• Zorg dat je vooraf op de hoogte bent van de zwemvaardigheid van alle kinderen.
• Wees duidelijk en eenduidig naar de kinderen
• Zorg dat je de kinderen altijd kan zien
• Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kan aanraken • Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op het kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet. • Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek) • Zorg dat een kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan zwemmen) en op de boot een reddingsvest • Denk eraan dat aan het begin van een zomer seizoen natuurlijk zwemwater nog erg koud kan zijn. Onderkoeling is dan een risico. • Let op! Doe een kind geen zwemvleugels om in open water met stroming of harde wind. Meer informatie is te vinden bij https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/rondomwater Maar ook op de site http://www.zwemwater.nl/ is veel informatie te vinden over waar (en wanneer) veilig gezwommen kan worden in heel Nederland.