Zaterdag 2 februari staat de landelijke Vakdag van het Steunpunt KinderVakanties weer op het programma. De agenda van dit jaarlijkse (net)werk evenement is weer bekend en tref je hieronder (en hier in PDF aan) aan!

Agenda:

10.00 uur ontvangst

10.30 uur start programma

Het nieuwe bestuur stelt zich voor, de Keurmerken worden uitgereikt en korte presentatie van de E- learing van de Augeo Academy “zorgen over een kind, en nu”, waar Steunpunt KinderVakanties aan bijgedragen heeft.

11.00 uur: workshop sessie 1

“Vinden en binden van vrijwilligers” door Ellen Mulder, directeur a.i. Wielewaal

“Teamwerkvormen” door Laura en Jeroen van stichting Buitendoor

“Uitdagingen rond Huttenbouwdorpen” door Klaas Baak van Huttenbouwweek Hoorn

12.30 lunch

13.30 uur workshops sessie 2

“Signaleren & Handelen bij pesten” door Ciska Vriesxema van CVT & CO

“Vakantietijd is speeltijd!” door Froukje Hajer

“Voor ieder kind een kamp?! Hoe bereik je kinderen en hoe overtuig je ouders!” Els Spraakman van Kindervakantieland en Joyce Mulder van Sportways worden hierover bevraagd vanuit hun eigen perspectief.

15.00 uur workshops sessie 3

“Is een App de oplossing in het contact met ouders?” door Maker Jurre Schieving en gebruiker Hugo Mensink van Vinea praten je bij over de mogelijkheden van deze app

“Kindervakanties in Nederland en Duitsland: wat kunnen wij als buren van elkaar leren?” door Arne Boonstra- Juvigo

16.30 uur Afsluitende borrel

 

Praktische gegevens:

Locatie: PAASHEUVELGROEP ’t Frusselt 30 VIERHOUTEN

Contactpersoon Steunpunt KinderVakanties: 06-51592392

Deze dag zal plaatsvinden bij de Paasheuvelgroep die ons gastvrij zal ontvangen. Wij danken hen voor deze samenwerking!

 

LICHTING WORKSHOPS

ronde 1

Vinden en binden van vrijwilligers.
Sommige vrijwilligers blijven maar andere zullen vertrekken. Naar alle waarschijnlijkheid moet je op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Maar hoe vind je die? Wat zijn de valkuilen en wat zijn de Gouden Tips? Ellen Mulder zal er alles over vertellen maar vooral ook de discussie aangaan met de aanwezigen.

Ellen Mulder, directeur a.i. Wielewaal

———————

Teamwerkvormen : Je gaat met een team om je kamp om dit te begeleiden, we hopen allemaal dat het klikt. Niet té natuurlijk, want het gaat niet om de gezelligheid onderling. Hoe breng je hier de juiste balans in, hoe ga je om met (het wel of niet) oeverloos evalueren en maak je dit alles bespreekbaar.

Laura en Jeroen van stichting Buitendoor gaan actief aan de slag.

———————————————–

Uitdagingen rond Huttenbouwdorpen

Elke zomervakantie zijn er weer in veel steden en dorpen Huttendorpen of Huttenbouwweken. Honderden kinderen hebben hierdoor een fantastische week .  Deze weken zijn een jarenlang begrip! Helaas aarzelen vrijwilligersgroepen om door te gaan met de organisatie van de weken. Ze krijgen met steeds meer lokale verordeningen te maken, van de gemeente, de brandweer. Waar moet je allemaal aan voldoen? Wat moet je regelen en hoe zorg je dat alles goed in orde is? Klaas Baak, coördinator van huttenbouwweek Hoorn vertelt hoe zij alles geregeld hebben en we wisselt ervaringen uit.

Begeleiding: Klaas Baak van Huttenbouwweek Hoorn

———————————–

ronde 2

Signaleren & Handelen bij pesten
Helaas komt het op alle plekken voor; pesten. En soms is het tijdens een kamp niet eens makkelijk te herkennen, ook omdat 69% van de slachtoffers dit niet vertelt en er veel verschijningsvormen van pesten zijn.
In deze workshop gaat Ciska op een frisse manier met de deelnemers aan de slag. Onderwerpen zijn: de signalen, verschijningsvormen, wat te doen en hoe te voorkomen.
Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door NUSO.
Begeleiding: Ciska Vriesema van CVT & CO Vakantietijd is speeltijd! Voor kinderen is spelen de motor van hun ontwikkeling! Ze beleven hun avonturen en je ziet ze groeien. Kinderen groeien in een andere tijd op dan vrijwilligers….. met tablets en smartphones. Volwassenen waarschuwen hen voor de vele risico’s die je tegen kan komen. En aantrekkelijke speelruimte is niet voor iedereen beschikbaar. Tijdens vakantietijd is die ruimte en tijd er wel. Hoe laten we kinderen optimaal spelen, en wat betekent dit voor de begeleiders en het programma? Wat organiseren we, en hoe stimuleren we kinderen in hun spel?  Je maakt kennis met de 16 speltypes en de play-circle, gebaseerd op de playwork-principles uit de UK. Begeleiding: Froukje Hajer Voor ieder kind een kamp?! Hoe bereik je kinderen en hoe overtuig je ouders!

Inclusie; iedereen moet mee kunnen doen. En dus: Iedereen verdient een leuke vakantie, daar zijn we het allemaal over eens. Maar hoe vinden we onze deelnemers? En als je de deelnemers weet te vinden, hoe zorg je dat je ouders kunt bereiken en overtuigen?

Deze vragen stellen zowel de ideële organisaties als de grotere, commerciële organisaties. Els Spraakman van Kindervakantieland en Joyce Mulder van Sportways worden hierover bevraagd door een gespreksleider vanuit hun eigen perspectief.

ronde 3

—————————-

Kindervakanties in Nederland en Duitsland: wat kunnen wij als buren van elkaar leren?”.
Dat Nederland en Duitsland niet hetzelfde is weten we allemaal. In deze workshop gaan we samen met Arne, geboren Nederlander maar al jaren werkzaam in de Duitse Kindervakantiebranche, op zoek naar de verschillen tussen beide landen en kijken wat we daarin van elkaar kunnen leren.

Begeleiding: Arne Boonstra- Juvigo

—————————–

Is een App de oplossing in het contact met ouders?

WedayCare ontwikkelt apps voor het contact tussen dagverblijven en kinderen. Sinds enige tijd hebben zij in samenwerking met Vinea een oplossing neergezet waardoor wij Ouders van Kinderen meer kunnen betrekken bij wat er allemaal gebeurt bij de zomerkampen.

Het doel is om ouders te informeren over de vakanties van hun kinderen en medewerkers op locatie te helpen met het inzien van informatie zonder al te veel papier gedoe. De app d geeft medewerkers de mogelijkheid om push berichten naar ouders te sturen om te chatten en dagboekberichten met foto’s op te stellen.

Maker Jurre Schieving en gebruiker Hugo Mensink van Vinea praten je bij over de mogelijkheden van deze app.

Begeleiding: Jurre Schieving en Hugo Mensink