Nieuwsbrief Steunpunt KinderVakanties 2015/1

Beste lezer,

Iedereen is druk bezig met de voorbereidingen van het vakantieseizoen 2015. De eerste kampen zijn deze week al begonnen! Achter de schermen is het Steunpunt ook actief. In deze nieuwsbrief vind je o.a. informatie over het Keurmerk Kindervakanties en de nieuwe VOG-regeling.

Keurmerk KinderVakanties aanvragen voor 1 juli

Alle kinderen verdienen een goede vakantie. Daarom hanteert het Steunpunt KinderVakanties het Keurmerk KinderVakanties.

De Commissie Certificatiezaken heeft de criteria voor het Keurmerk KinderVakanties geëvalueerd en geactualiseerd op grond van de ervaringen van afgelopen jaar en de aanbevelingen van de Keurmeesters van CIIO. Overweeg je om het Keurmerk aan te vragen? De inschrijving is verlengd van 1 juni naar 1 juli, mits er voldoende tijd is voor de keurmeesters om op een kamplocatie te te keuren tijdens een vakantieweek!

De actuele criteria zijn terug te vinden op www.keurmerkkindervakanties.nl. Meer informatie over het keurmerk en om je organisatie aan te melden, kan je tevens terecht op deze site. De keuringsinstantie heeft de (keurings)kosten verlaagd, waardoor het Keurmerk voor feitelijke iedere participant bereikbaar is (groot of klein)!

De volgende organisaties hebben dit jaar het keurmerk toegekend gekregen: Happydays, Summer camps en Humanitas. Nogmaals gefeliciteerd!

“Het Keurmerk helpt echt om je organisatie nog verder te verbeteren. Het laat je nadenken, over dingen die al je automatisch doet. Bleek dat we veel al volgens de criteria deden. Het is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn en dat kunnen onze deelnemers en leiding nu ook zien! ” vertelde een van de organisaties.

De eerste aanvragen om het keurmerk te krijgen voor het volgende seizoen zijn al weer binnen!

VOG-regeling

Ook in 2015 kunnen vrijwilligersorganisaties die met minderjarigen en/of verstandelijk beperkten werken in aanmerking komen voor de Regeling Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Maar NIET MEER VIA HET STEUNPUNT! Vrijwilligers van organisaties die tot de regeling zijn toegelaten, kunnen dan gratis een VOG aanvragen. De pilot waar we aan mee hebben gewerkt is omgezet in een definitieve regeling, mede dankzij de inspanningen van het Steunpunt KinderVakanties. Het NOV neemt de uitvoering van de regeling over. De communicatie verloopt vanaf nu via de website www.gratisvog.nl. Organisaties moeten onder andere met minimaal 70% vrijwilligers werken en preventief beleid voeren. Lees verder https://www.steunpuntkindervakanties.nl/vog-regeling-2015/

Tot 31 januari konden participanten van het Steunpunt de kosten van in 2014 aangevraagde VOG’s nog bij het Steunpunt declareren. Doordat we meer controles hebben moeten inbouwen van de accountant, heeft de uitbetaling van de declaraties vertraging opgelopen. Het is niet anders. Gelukkig is eindelijk afgelopen week de uitkomst van de check door Dienst Justis van het Ministerie ontvangen en kunnen we gaan betalen.

Succes met de voorbereidingen van de kampen en tot een volgend contact!

Hartelijke groet, namens het Steunpunt KinderVakanties

Bart Sprangers, Froukje Hajer en Alphons Devilee