Nieuwsbrief zomer 2017


De zomervakanties beginnen! En dus ook de vakantiekampen! Goed voorbereid gaan we allen weer aan de slag. Op weg naar nieuwe belevenissen en  ervaringen. Altijd spannend, zo’n kamp, voor begeleiders en kinderen, maar ook voor ouders.

Onlangs verscheen een kolom van onze voorzitter Jiske Heeg in het blad ‘BuitenSpelen’. De kolom over de stress van ouders met het loslaten van hun kinderen was mooi getimed; ook het AD schreef er over! Haar kolom lees je hier:
www.steunpuntkindervakanties.nl

Wij wensen jullie allemaal een mooie en fijne zomer met veel en onvergetelijke belevenissen voor jullie deelnemers. Tot ziens op zaterdag 4 november op de participantendag?! Dan gaan we ervaringen uitwisselen!

Het bestuur

 

Veiligheid tijdens zwemmen

Tijdens de vakantiekampen is spelen en water het toppunt van plezier. Maar helaas niet helemaal zonder gevaar.  In hun spel, in hun overmoed, maar ook stroming of onderkoeling zijn reële gevaren. Gelukkig zijn deze gevaren goed beheersbaar door middel van goed toezicht. Het is belangrijk vooraf goede afspraken maken rondom toezicht te maken.

  • Maak deze afspraken ruim van te voren en niet bijvoorbeeld op het strand zelf!
  • Zorg dat je vooraf op de hoogte bent van de zwemvaardigheid van alle kinderen.
  • Wees duidelijk en eenduidig naar de kinderen
  • Zorg dat je de kinderen altijd kan zien
  • Blijf bij kleine kinderen (<3 jaar) zo dichtbij dat je ze kan aanraken
  • Als er meerdere volwassen zijn, spreek dan goed af wie er op het kind let. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel even oplet.
  • Laat je niet afleiden (door bijvoorbeeld je telefoon, tablet of boek)
  • Zorg dat een kind zwembandjes om heeft (als het nog niet kan zwemmen) en op de boot een reddingsvest
  • Denk eraan dat aan het begin van een zomer seizoen natuurlijk zwemwater nog erg koud kan zijn. Onderkoeling is dan een risico.
  • Let op! Doe een kind geen zwemvleugels om in open water met stroming of harde wind.

Meer informatie is te vinden bij
https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/rondomwater
Maar ook op de site http://www.zwemwater.nl/ is veel informatie te vinden over waar (en wanneer) veilig gezwommen kan worden in heel Nederland.

O’Neill SummerCamps en Tweehek recreatie trots op Keurmerk Kindervakanties.

Tweehek-Recreatie organiseert al meer dan 40 jaar zomer kampen. In deze 40 jaar hebben we in het begin altijd het keurmerk van Veilig Tehuis van de ANWB gehad. Maar dat verdween. Toen we te horen kregen dat de stichting Steunpunt Kindervakanties een nieuw keurmerk gingen opzetten, waren we dan ook positief gestemd. Vooral in deze tijd is het naar onze mening belangrijk dat je je als professioneel bedrijf goed kan onderscheiden. Een keurmerk draagt hier zeker aan bij. Het zorgt ervoor dat je als bedrijf kritisch naar je bedrijfsvoering gaat kijken en de aandachtspunten kan aanpakken. Het keurmerk is hierin een belangrijke rode draad. Sinds vorig jaar hebben we dan ook het keurmerk, waar we uiteraard erg trots op zijn.
De keuring vindt zeer uitgebreid plaats op locatie en op afstand. Het is een prettige samenwerking met de keuringsorganisatie CIIO, waarbij we ook zeker de mogelijkheid krijgen om bepaalde zaken aan te passen of te veranderen. Het is als organisatie natuurlijk altijd leuk om te horen dat je bepaalde zaken goed doet en goed op orde hebt. Maar ook van aandachtspunten leer je ontzettend veel. Kortom een aanrader voor elke organisatie die kindervakantiekampen organiseert!

O’Neill SummerCamps organiseert al meer dan 8 jaar in Ouddorp zeer hoogwaardige, toffe all-inclusive surf, windsurf, kitesurf en combikamp voor kinderen van 10 tot/met 17 jaar. In totaal hebben wij daarmee inmiddels voor circa 3.000 deelnemers een onvergetelijke surfvakantie mogen verzorgen. Daarbij leren we ze alles over de surfing lifestyle en zorgen wij er als team voor dat ze een week lang onbezorgd en veilig kunnen genieten van alle avonturen en heel veel nieuwe vriendjes ontmoeten. Sinds 3 jaar hebben wij het keurmerk Kindervakanties en wow, daar zijn we mega trots op!! Niet alleen is dit voor ouders een bevestiging van het feit dat wij als organisatie onze zaken voor elkaar hebben t.a.v. veiligheid, communicatie, zorg, aandacht en hygiëne maar ook geeft het ons als organisatie veel zelfvertrouwen.

Als organisatie leggen wij de lat graag hoog en dankzij de ondersteuning, samenwerking en alle richtlijnen die opgesteld zijn door Stichting Steunpunt Kindervakanties weten we precies aan welke belangrijke eisen we moeten voldoen om kinderen een zorgeloze surfvakantie te kunnen garanderen in een veilige leeromgeving.

Als ouders bellen en nog wat twijfelen, dan noemen we het Keurmerk als een garantie voor het feit dat wij de veiligheid en zorg voor hun kinderen uitermate serieus nemen en wij merken dat deze officiële waarborg van kwaliteit voor ouders van grote betekenis is.

ORGANISATIE TIPS

PAASHEUVELGROEP

Bij de Paasheuvelgroep is het al volop hoogseizoen en dat is weer genieten! Kinderenbouwen hutten in de bossen, er worden weer volop spelletjes gedaan op de speelvelden en groepen eten buiten op het terras van hun groepsaccommodatie. Voor jullie vast geen onbekend beeld. Maar om daar te komen, bij een gezellig kamp, daar gaat een lange voorbereiding aan vooraf.

Wekelijks zien wij op onze accommodaties allerlei verschillende soorten kampen. Allemaal uniek in hun soort, maar 1 ding hebben ze gemeen: Hoe beter georganiseerd hoe leuker het kamp!

Wil je meer tips, like dan deze Facebook-pagina

Scouting Nederland

De redactie van de nieuwsbrief zag op twitter deze tweet langskomen van Scouting Nederland:
https://www.scouting.nl/spel/op-kamp
Op de site van Scouting een uitgebreide handleiding over het organiseren van een kamp. Nu is dat natuurlijk niets nieuws, we vonden dit een handig en concreet en compleet overzicht.

We lichten het volgende onderwerp er graag even uit, niet het meest leuke onderwerp, maar wel heel belangrijk:

Veiligheid en verzekeringen

Voordat je op kamp gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid tijdens kamp. De veiligheidsbladen en andere informatie over veiligheid helpen je hierbij. Een onmisbaar hulpmiddel voor ieder kamp is het gezondheidsformulier met relevante gegevens van de deelnemers aan het kamp. Wees je ook bewust van de geldende regelgeving omtrent kamperen  en andere belangrijke regels die er zijn rondom het lopen van droppings, gebruik van gas, het graven van een hudo enzovoorts. Onder veel gestelde vragen lees je alles over verzekeringen voor kampen in binnen- en buitenland. Kijk ook eens naar de speciale Scoutingverzekeringen. In de kompassen vind je een handige noodlijst voor leiding. Soms is er een calamiteit waarbij het nodig is om direct actie te ondernemen. Je kunt Scouting Nederland daarom 24 uur per dag bereiken. Voor kampen in het buitenland gelden aanvullende regels en aandachtspunten.

 

 Zelf buiten activiteiten organiseren

www.zelfbuitenactiviteitenorganiseren.nl

Op deze website staan veel bruikbare tips uit de praktijk als het gaat om het organiseren van leuke buiten activiteiten met kinderen.

De maakster van deze site is een bevlogen buitenmens en haar activiteiten zijn dan ook allemaal geïnspireerd op de natuur. Bovendien zullen de kinderen tijdens het spelen de natuur in al haar facetten ervaren, maar bovenal van genieten! Veel gratis downloads zoals verschillende score kaarten en zelfs een handboek met een beschrijving van deze activiteiten. Twee voorbeelden van activiteiten

Verspringen met de dieren

Zoek een mooie plek, bijvoorbeeld een zanderige plek, uit waar je een aanloop kan nemen en ver kan springen. Zet een streep in het zand en leg er een rolmaat van minimaal 5 meter naast. Prik eventueel een stokje in het zand om aan te geven hoe ver een veldmuis (30 cm) kikker (1 m) of een eekhoorn (4m) komt. Download hier een leuke scorekaart om jullie prestaties met die van de dieren in het gebied te vergelijken. Als opa of oma niet mee wil of kan doen, kan hij of zij ook de scores bijhouden. Geschikt voor leeftijd 4-100.

Outdoor Skydiven

Zoek een speelplek in de duinen of een zandverstuiving op waar je van een heuvel af kan springen. Het klinkt heel simpel, maar het is altijd een groot succes bij kinderen.

JONG Nederland

Spelideeën voor de kampweek nodig?!

Dan zijn de spelboekjes van Jong Nederland precies wat je zoekt! Deze spelboekjes zitten boordevol leuke spelen en activiteiten: ideaal voor kampprogramma’s dus. De boekjes zijn verkrijgbaar in verschillende thema’s. Zet bijvoorbeeld een super gave speurtocht uit met behulp van het spelboekje ‘Speurtochten’. Met ‘Knopen en Pionieren’ maak je een eigen stormbaan, katapult of vlot! Voor leuke, leerzame en creatieve spelen met het thema natuur is het spelboekje ‘Natuurspelen!’ een echte aanrader.


De boekjes koop je nu met korting via www.jongnederland.nl/dit-is-jong-nederland/spelboekjes.

Lobbyen? Gewoon doen!

Op 21 maart 2018 zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Laten we met ons allen, met heel veel plezier, het vrijwilligerswerk op de kaart zetten. Wat betekenen jullie vrijwilligers voor de maatschappij? En waarom verdienen ze een plek in partijprogramma’s en ook in collegeakkoord?

Maar hoe pak je dit nu aan, als vrijwilligersorganisatie? Je hebt immers genoeg werk te doen… Daarom heeft de NOV onderstaande folders en toolkits ontwikkeld die gratis kunt downloaden en je verder helpen in je lobby naar sterk vrijwilligerswerk. In principe speciaal voor de Gemeenteraadsverkiezingen, maar hij is ook heel goed te gebruiken voor reguliere lobby. Want een sterke gemeentelijke, regionale of zelfs provinciale lobby zal je werkzaamheden versterken.

Te denken valt hierbij aan:
– beter zichtbaar bij gemeenten en politiek voor de positie van vrijwilligers
– meer contacten bij gemeenten en politiek zal kortere lijnen betekenen en daarmee kortere wegen naar ondersteuning of zelfs subsidie.
– meer bekendheid van je organisatie dus meer vertrouwen van ouders en bereik naar potentiele vrijwilligers.

 

Download de lobbyfolder GR2018

Download hier de lobbyfolder GR2018 ter ondersteuning van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
Gebruik hem ter ondersteuning van je eigen lobby en deel hem met je (politieke) connecties in de gemeente. Ben je van een landelijke organisatie? Deel hem met je achterban!

Download de Lobbytoolkit GR2018
Download hier de Lobbytoolkit GR2018 in Word (zonder logo) of de Lobbytoolkit GR2018 in PDF (met logo). De toolkit is gemaakt in samenwerking met de Lobbyvakschool. In principe speciaal voor de Gemeenteraadsverkiezingen, maar hij is ook heel goed te gebruiken voor reguliere lobby. Wie lobby integreert in zijn dagelijkse werk heeft daar altijd profijt bij!

Deel je ervaringen!
In de lobby kun je elkaar enorm versterken en enthousiasmeren. Dat kan in lokale coalities, maar je kunt ook leren en inspireren van wat er in de rest van het land gebeurt. Word lid van de Facebook-groep Vrijwilligerswerk & Gemeenteraadsverkiezingen 2018 en/of de LinkedIn-groep Vrijwilligerswerk. Twitteren doe je met #gr2018 en #vrijwilligerswerk.

Trainingspresentatie

Meer dan 40 organisaties hebben een training bij NOV gevolgd. Zij hebben een presentatie gekregen en geoefend, zodat zij die training ook aan hun achterban kunnen geven. Deze presentatie kun je hier vinden op het Kennisplatform. Ben je je wachtwoord kwijt? Mail Petra Zeverboom (p.zeverboom@nov.nl) en ze helpt je verder.


Steunpunt KinderVakanties is lid van het NOV

De redactie ontving twee artikelen met dezelfde strekking; “als je je zorgen maakt over een kind” en “Kinderen mij een zorg”.

(vroeg) Signaleren van kindermishandeling is belangrijk maar heel lastig. Kinderen zijn heer en meester in het verbergen van signalen.

Tijdens een kamp, wanneer men lang en intensief met een kind optrekt buiten het gewone sociale kader bestaat de kans dat u als begeleider signalen oppakt.

Daarom besteden we in deze nieuwsbrief aandacht aan het probleem en worden er ook oplossingen geboden. Want elk kind telt!

Augeo, wanneer je zorgen maakt om een kind:

Voor veel kinderen is het thuis erg onveilig: zij zien of horen dat hun vader hun moeder mishandelt, zij worden zelf geslagen of verwaarloosd, groeien op met ernstig verslaafde of psychisch zieke ouders, of hebben te maken met de vechtscheiding van hun ouders.

Kinderen die thuis langdurig stress en onveiligheid ervaren, kunnen daar tot op latere leeftijd schadelijke gevolgen van ondervinden. Maar schade door stress is niet onvermijdelijk: kinderen zijn van nature veerkrachtig. Uit onderzoek blijkt dat de steun van één betrouwbare volwassene in hun directe omgeving het verschil kan maken en ernstige gevolgen kan voorkomen en herstellen.

Dat kan een familielid zijn, een buurvrouw, leraar, huisarts, sporttrainer of vrijwilliger in de vakantiekampleiding of speeltuin, die het kind het gevoel geeft dat hij gezien wordt en dat er iemand is bij wie hij terecht kan. Daarmee verandert de situatie thuis misschien niet, maar zorgt er wel voor dat de stress van een kind even vermindert, waardoor de kans op ernstige schade afneemt. Steun van een betrouwbare volwassene maakt professionele hulpverlening niet overbodig, maar kan het effect van hulp wel versterken.

Niet makkelijk

Dat is niet altijd makkelijk: kinderen zijn heel vaardig in doen of er niets aan de hand is, gezinsleden willen hun problemen liever verborgen houden en veel professionals en vrijwilligers hebben onvoldoende geleerd hoe zij onveilige opvoedsituaties kunnen herkennen en hoe je hier mee om kunt gaan. Zie je het wel goed? Is het nu verstandig om er over te beginnen, of beter van niet? Wat moet je geheim houden, wat delen met anderen? Hoe praat je er over? Bij wie kun je terecht met je zorgen? Wat kun je doen als er meer (professionele) hulp nodig is?

Toch is het belangrijk om in actie te komen als je je zorgen maakt om een kind. Kinderen én hun ouders hebben buitenstaanders nodig die hun stressvolle en onveilige omstandigheden in een vroeg stadium opmerken, bespreekbaar maken en helpen te stoppen. Vooral professionals, zoals (huis)artsen, leerkrachten of kinderopvangmedewerkers, vervullen hierin een cruciale rol. Zij kunnen zorgelijke gezinssituaties signaleren, ervoor zorgen dat gezinnen hulp krijgen en bij vermoedens van kindermishandeling advies vragen bij Veilig Thuis of een melding doen. Maar ook als vrijwilliger kun je een groot verschil maken voor het kind, door die betrouwbare steunfiguur te zijn en niet weg te kijken

Online scholing voor vrijwilligers

Augeo heeft samen met NOV het initiatief genomen om met een aantal vrijwilligersorganisaties samen te verkennen welke behoefte er is aan scholing op dit thema, en in welke vorm deze het beste aangeboden kan worden. Steunpunt Kindervakanties is hierbij aangesloten. Wij hopen begin 2018 een (online) cursus beschikbaar te hebben voor vrijwilligers. www.augeo.nl

“Kinderen mij een zorg”

door jeugdwerkorganisatie YMCA

Stel: je bent kampbegeleider of kinderwerker en je ziet iets opvallends aan een van de kinderen die jouw activiteiten bezoeken. Een jongen die altijd haantje de voorste was, trekt zich terug. Een meisje heeft regelmatig een blauwe plek op haar armen, hoezeer ze ook haar best doet om die te verbergen. Wat doe je dan, als vrijwilliger zonder professionele ervaring? ,,Documentatie aanleggen”, leert trainer Wim-Rien Dijkstra zijn gehoor van een tiental vrijwilligers. Zij volgen de training ‘Kinderen, mij een zorg!’, opgezet door de jeugdwerkorganisatie YMCA en bedoeld om kindermishandeling vroeg te signaleren.

Natuurlijk: je kunt al snel een onderbuikgevoel hebben. Maar dat kan misleidend zijn, waarschuwt Dijkstra. ,,Een kind kan ook gewoon niet willen vertellen hoe hij zijn arm gebroken heeft, bijvoorbeeld omdat hij niet gemakkelijk contact maakt of omdat hij zich ervoor schaamt. Het hoeft niet altijd meteen om mishandeling te gaan.” Bestaat dat vermoeden wel, dan kunnen vrijwilligers het beste precies bijhouden en opschrijven wat ze zien. Oftewel: documentatie aanleggen. Dijkstra: ,,Zo van: op 5 maart zag ik een blauwe plek, op 12 maart had hij een bloedneus.” Overleg met collega’s is vereist, al moet dat op de juist manier gebeuren. Dijkstra: ,,Vraag niet: ‘Vind jij Pietje de laatste tijd ook zo stil?’, maar: ‘Hoe vond jij het vandaag gaan in de groep?’ Geen suggestieve vragen stellen, want dan kijkt de ander vooringenomen naar het kind.”

Waar blauwe plekken misschien goed te zien zijn – hoewel kinderen er een meester in kunnen zijn om die aan het oog van klasgenoten of volwassenen te onttrekken – is het moeilijker om andere vormen van mishandeling te herkennen. Verwaarlozing, seksueel misbruik of een te hoge prestatiedruk van ouders laten niet altijd zichtbare lichamelijke sporen na op een kind. Toch komen die vormen van mishandeling veel voor, leert de training.

Maar hoe herken je die? Let op signalen, zegt Dijkstra. ,,Het kan iets betekenen als een kind zich terugtrekt of juist extreem veel aandacht vraagt. Of als een jongen die van sport houdt, daar plotseling niet meer heen mag.” Vertrouw er echter niet op dat kinderen zelf zomaar hun geheimen prijsgeven. ,,Dat doen wij zelf ook niet.” Ook belangrijk voor een vrijwilliger: stap met je twijfels naar een beroepskracht.  Neem het in elk geval niet op je eigen schouders, adviseert Dijkstra. ,,Praat erover. Een beroepskracht werkt met protocollen, die weet – als het goed is – wat er moet gebeuren.”

Dat alles moet voorkomen dat er zich een situatie voordoet zoals op een jeugdkamp van YMCA, vertelt Erika de Weerd, jeugdwerkadviseur bij YMCA en betrokken bij de organisatie van deze training. De leiders op dat kamp zagen wel dat een meisje elke avond verstijfd in bed lag, maar ze spraken er niet met elkaar over. ,,Toen later bekend werd dat er incest speelde, voelden zij zich schuldig.”

Wil je als kampstaf deze training ook aanvragen? Kijk dan op: ymcajeugdwerk.nl/nl/projecten/kinderen-mij-een-zorg/kinderen-mij-een-zorg

 Interessante links:

Online Augeo magazine:
www.augeomagazine.nl

Signalenkaart huiselijk geweld en kindermishandeling, ontwikkeld door Scouting:
www.kadera.nl/upload/userfiles/1/files/Signalenkaarten_v2.pdf

Waar kun je terecht als je je zorgen maakt (als vrijwilligersorganisatie):
www.movisie.nl/Als-vrijwilligers-zich-zorgen-maken.pdf

Ervaringsverhaal over ‘pedagogische civil society’:
www.pedeng.nl/bouchibti/

Ervaringsverhaal over lange termijn gevolgen van kindermishandeling:
www.augeomagazine.nl/nl/magazine/4068/703616/aan_tkm_verteld.html