Studiedag 16 mei te Den Haag

Op 16 mei 2014 organiseert het Jeugdvakantieloket in samenwerking met het Steunpunt Kindervakanties een middag en avond voor alle organisaties die actief zijn op het gebied van vakantieactiviteiten en –kampen. Zowel ’s middags als ’s avonds kan je deelnemen aan verschillende workshops en is er voldoende gelegenheid tot netwerken onder het genot van een gezamenlijke maaltijd en een drankje.

Het aanbod qua workshops is zeer breed, fondsenwerving, vrijwilligersbeleid, social media, omgaan met kindermishandeling, sociale veiligheid, omgaan met moeilijk gedrag, etc. Zie ook de beschrijving van de workshop onder het programma.

Het middag programma is met name interessant voor bestuursleden en professionals, het avond programma met name voor vrijwilligers. Uiteraard bent je ook de gehele dag welkom, maar je kan ook kiezen voor alleen het middag of avond gedeelte.

15:00 – 15:30 uur: Inloop
15:30 – 17:00 uur: Workshopserie 1
17:00 – 18:30 uur: Eten bij het kampvuur
18:30 – 19:30 uur: Workshopserie 2
19:45 – 20:45 uur: Workshopserie 3

Aanmelden kan tot donderdag 1 mei 2014. Programma is onder voorbehoud. Na inschrijving ontvangt u van ons de definitieve bevestiging en aanvullende informatie. Aanmelden kan via het formulier op de website van Fonds 1818: link.

In principe kost de bijeenkomst 25 euro per persoon, maar deze kosten worden vergoed door het Jeugdvakantie Loket als de personen uit de regio van het Jeugdvakantie Loket komen. Het Steunpunt Kindervakanties betaald deze kosten voor de participanten (tot maximaal 2 personen). Ook niet-participanten of organisaties buiten de regio van het Jeugdvakantieloket zijn welkom, maar dan wordt dus 25 euro pp in rekening gebracht.

De workshops:

Fondsenwerving
Het start altijd met een goed idee, sterke betrokkenheid bij kinderen/jongeren in de buurt en het gevoel dat je ‘echt’ iets wilt doen, i.p.v. toekijken. Daar waar mooie plannen ontstaan voor de organisatie van vakantieactiviteiten en kampen, komt er ook een andere vraag bij kijken: hoe gaan we dit financieren? Tijdens deze workshop wordt ingegaan op fondswerving; welke mogelijkheden zijn er, waar letten fondsen op en hoe maak je een goede aanvraag.

Vrijwilligersbeleid (werving, selectie, binden, betrekken)
Vrijwilligers zijn de drijvende kracht van de zomerkampen. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is soms lastig, maar veel vaker is het veel lastiger om ze vast te houden? Hoe bind je ze aan je organisatie en blijven ze zich inzetten voor het werk dat ze doen? Hoe maak je een goede sfeer waar de vrijwilliger zich thuis voelt en welke benadering is het meest effectief?

Kwaliteit van een goed kamp
Natuurlijk is jouw kamp goed! Maar alle organisaties die kampen organiseren hebben wel eens zorgen. Zijn de deelnemers niet te heftig? Hebben
we wel genoeg (goede) vrijwilligers? Komen we uit met het budget? Maar hoe zorg je er voor dat als de hoofdleiding stopt, niet het hele inhoudelijke programma verloren gaat, of dat er geen fondsen meer worden geworven als de penningmeester stopt. Waaraan voldoet een goed kamp, en belangrijker, hoe hou je die kwaliteit vast?

Vrijwilligers & kindermishandeling
Je herkent het vast wel als we het hebben over kinderen die je opvallen. Opvallen omdat ze bijzonder gedrag vertonen of omdat ze een bijzondere thuissituatie hebben. Soms laten ze dit alleen zien met bepaald gedrag, en soms verteld een kind iets. Het kan ook voorkomen dat je het idee hebt dat er meer aan de hand is dan het kind zelf aangeeft. Maar wat kun jij hiermee? En moet je iets met deze signalen? In deze workshop leer je de signalen te herkennen en gaan we in gesprek over datgene wat jij kunt betekenen.

Social Media op kamp
Tegenwoordig staat met social media alles met een oogwenk op facebook of twitter. Leuk, zo kunnen bijvoorbeeld de ouders meteen meekijken en maak je gratis wat reclame voor je eigen organisatie. Maar veel kinderen hebben ook al zelf een mobiele telefoon en bellen dus ook makkelijk even naar huis dat het eten niet lekker is, en misschien leek het plaatsen van die ene foto op facebook heel leuk, maar denken de verzorgers er anders over? Hoe ga je slim om met social media op kamp, hoe kan je het gebruiken voor een stukje PR, en wat is vooral handig om af te spreken om niet te doen?

Raad & daad
Hoe doe jij dat?? Kennen jullie dat ook? Welke situaties van afgelopen jaar zou je met collega’’ s eens door willen praten? Uitwisseling van lastige én leuke praktijksituaties leveren vaak veel inspiratie op voor het nieuwe seizoen. Hoe werk je met de VOG’s bv? Tips voor elkaar!  Welke punten wil jij aan de orde stellen?

Sociale veiligheid / in veilige handen
Tijdens de workshop In Veilige Handen wordt ingegaan op die maatregelen. Hoe schat je de risico’s in? Hoe zorg je dat je niet de verkeerde vrijwilliger binnenhaalt? En: hoe zorg je dat het onderwerp op de agenda komt binnen de organisatie? Het gaat daarbij om de cultuur in de organisatie, de kennis en deskundigheid die vrijwilligers nodig hebben en het beleid dat je als organisatie voert. Tijdens de workshop wordt door middel van werkvormen ingegaan op de risicoanalyse en het opstellen van een gedragscode.

Sportbegeleiding op kamp
Sportactiviteiten op kamp zijn prima mogelijkheden om een dagdeel op een gezonde én leuke manier te vullen. Een zeskamp met sporten, een volleybay- of voetbaltoernooi, vaak is het een groot succes bij de deelnemers. Er kan veel meer dan je misschien weet, zolang je maar de juiste kennis hebt om het met enthousiasme te brengen, zodat je met plezier én veilig sportactiviteiten kan organiseren.

Meer met minder!
Een goed kamp organiseren, zonder dat er een groot pretpark, een tropisch zwemparadijs en de bioscoop bezocht moet worden, kan dat? Dat kan enorm makkelijk, vaak vinden kinderen een bosspel waarbij ze moeten rennen en draven of een vossenjacht minstens net zo leuk. Samen spelen is samen plezier. Dus in plaats van een dure activiteit een ‘old fashioned’ bosspel maakt het kamp niet minder leuk, maar wel een stuk goedkoper. In deze workshop komt aan bod hoe je een toch een zeer leuk kamp organiseert, zonder al die dure uitstapjes…

Klimaat van aandacht (omgaan met moeilijk gedrag)
Elk kamp heeft wel een paar kinderen die bijzonder gedrag vertonen en die meer aandacht vragen van de vrijwilligers. In de omgang met deze deelnemers is het enorm van belang dat de vrijwilligers verder kunnen kijken dan het gedrag van het kind en daarmee het kind positief kunnen blijven begeleiden. In deze workshop wordt ingegaan op drie pijlers om deze positieve begeleiding te geven: willen, zien, doen.

het creëren van een gezonde sfeer in je team
Op kamp gaan doe je samen. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers ga je de uitdaging aan om er een te gekke week van te maken. Toch lijkt het soms of een nieuw team al jaren samen draait, en lijkt een oud team wel een explosief mengsel. In deze workshops tips en trucs hoe je als team een goede sfeer kan neerzetten, en daarmee alles aankan wat er tijdens kamp op je pad komt.