Vakanties voorbij; declareer nu gratis de kosten van je VOG’s!

Veel kindervakantie-organisaties kijken terug op succesvolle zomerkampen en vakantieactiviteiten. Tijd om te evalueren en de financiële afrekeningen te maken. Zijn de kosten voor de VOG’s al gedeclareerd? Dat kan in 2012 via de website SteunpuntKinderVakanties.nl. Wel eerst even aanmelden als participant!

Voor besturen van kindervakantie-organisaties, maar ook de ouders, is het van belang te weten dat  vrijwilligers veiligheid kunnen bieden aan kinderen. Het aanvragen van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers is daarbij een belangrijk instrument.

Waarom een VOG?   
Werken met een VOG maakt het voorkomen van ongewenst gedrag bespreekbaar. De VOG zorgt er  voor dat personen die eerder in de fout zijn gegaan met kinderen, en daardoor bij Justitie bekend zijn, niet meer als vrijwilliger aan de slag kunnen bij kinderactiviteiten.

Het staat je als organisatie vrij om aan je (nieuwe) vrijwilligers een VOG te vragen. Er is geen wettelijke plicht om een VOG te kunnen overleggen als vrijwilliger, maar besturen kunnen dit wel verplichten. Op de website www.inveiligehanden.nl staan veel suggesties hoe je ongewenst gedrag kan voorkomen.

Eind 2011 besloot de regering dat de VOG voor vrijwilligers bij kindervakanties gratis moet worden. Het Steunpunt KinderVakanties heeft samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie, Vereniging NOV, Scouting Nederland en NOC*NSF de regeling uitgewerkt.

Voor wie?
De VOG is gratis in heel 2012 voor organisaties die aangesloten zijn bij het Steunpunt KinderVakanties en voldoen aan de door het Steunpunt en de regering gestelde voorwaarden: de vrijwilliger is actief met kinderen binnen een organisatie die valt onder de doelgroep van het Steunpunt. Verder worden alleen daadwerkelijk afgegeven VOG’s vergoed als de vrijwilliger is gescreend op basis van screeningsprofiel 84 (“Belast zijn met de zorg voor minderjarigen”).

Nog geen VOG’s aangevraagd dit jaar? Alle VOG’s die aangevraagd zijn in 2012 komen voor vergoeding in aanmerking!

Hoe aanvragen?  
Op de website www.steunpuntkindervakanties.nl  staat een duidelijke instructie hoe kindervakantie-organisaties in aanmerking kunnen komen voor de vergoeding van de kosten van de VOG.

Meer informatie over de VOG?   
Meer informatie over de vergoeding van de VOG’s, de voorwaarden en het aanmelden bij het Steunpunt is te vinden op: www.steunpuntkindervakanties.nl.

Op 6 oktober organiseert het Steunpunt KinderVakanties een landelijke bijeenkomst over veiligheid en onder andere de VOG. Meer informatie volgt op de website.

Dit bericht wordt eenmalig gemaild aan bij ons bekende Kindervakantie-organisaties. Wilt u meer nieuws ontvangen vanuit het Steunpunt KinderVakanties? Abonneer u dan op de nieuwsbrief of stuur een bericht aan info@steunpuntkindervakanties.nl